top of page

Rachel Yelin | Clinical Psychologist

Online meetings, Clinic in the north

Contact - 052-8514289

רחל ילין | פסיכולוגית קלינית

טיפולים אונליין, קליניקה פרטית בגליל העליון

052-8514289

טלפון ליצירת קשר

מהי פוסט טראומה PTSD?

בשמה המלא: הפרעת דחק פוסט-טראומתית -  (PTSD - Post Traumatic Stress Disorder)

פוסט טראומה הינו מצב פסיכולוגי ייחודי, אשר עלול להתרחש בעקבות חשיפה לאירוע קשה, הנחווה כטראומתי על ידי האדם. במצב הפוסט-טראומתי, האדם שב וחווה את האירוע הטראומתי באופן מציף, חסר שליטה ובלתי רצוני, שוב ושוב, כאילו הוא עדיין שרוי בתוך המצב המסוכן או המאיים. הוא עשוי לחוות חרדה מתמשכת מפני שובה של הטראומה, וחש עצמו חשוף ובלתי מוגן בחייו, גם כאשר למעשה הוא מוגן ובטוח כעת. אדם זה יהיה דרוך וחסר-שקט, כאילו כל הזמן הוא מוכן למתקפה.

האימה שנחוותה במהלך האירוע הטראומתי נוכחת שוב ושוב בחייו של האדם הסובל מפוסט-טראומה. היא יכולה להופיע במהלך היום כמעין "פלאשבקים" של חלקים מן האירוע, או כמעין מחשבות חודרניות וטורדניות המסיחות את הדעת ואינן נותנות מנוח. בנוסף, הזיכרון הטראומתי יכול להופיע גם בלילות, כסיוטים מדירי שינה. התכנים הטראומתיים זולגים וחודרים אל תוך מצבים יומיומיים, לעיתים עד כדי פגיעה משמעותית ביכולת לתפקד ולנהל חיים נורמטיביים. האדם יכול לחוש חסר-אונים, מותקף ומאוים על ידי המחשבות והזיכרונות שלו, מתקשה לנהל חיים חברתיים כבעבר, ולעיתים יטה להתבודד ולהסתגר בתוך עצמו. לא אחת, המצב הפוסט טראומתי ילווה בדיכאון.

מכיוון שהמגע וההיזכרות בתכנים של הטראומה הנם מכאיבים, האדם בדרך כלל ינסה להימנע ככל יכולתו מלחשוב או לעסוק בהם. אולם, הימנעות זו לרוב אינה יעילה, ואף עלולה להגביר את האיכות הרודפנית של הטראומה.

הזיכרון הטראומתי הנו בעל איכות מיוחדת. מכיוון שבעת האירוע הטראומתי האדם היה נתון במצב של הלם (זוהי כמובן תגובה נורמאלית למצב שהינו לא-נורמאלי), וברוב המקרים היה חסר את היכולת לפעול ולהגיב למצב בצורה יעילה, יש להניח כי המערכת הנפשית לא יכולה הייתה לעבד את האירוע שהתרחש באופן מלא ושלם. הזיכרון של האירוע נותר בדרך כלל חלקי ומאופיין ב"רסיסים" של אינפורמציה לגבי האירוע שקרה. לעיתים האדם יכול לזכור רק תחושות או רגעים מסוימים ואף לחוות אותם במנותק מהאירוע עצמו.

 

האם עברתי טראומה?

כמובן שישנן רמות שונות תגובה פוסט-טראומתית, ואנשים שונים זה מזה באופן בו הם מגיבים למצבים מאיימים. גם שני אנשים שיעברו את אותו אירוע יגיבו באופן שונה אליו. בנוסף, לא תמיד האירוע הטראומתי נגיש למודעות באופן מלא. מכיוון שבטראומה ישנו רכיב סובייקטיבי, יש לראות ולהבין כל חוויה בהקשר הרלוונטי לה, ולראותה דרך עיניו של האדם שחווה אותה. באמצעות הטיפול הפסיכולוגי והקשר עם המטפל, ניתן לברר שאלות אלו.

 

הטיפול בפוסט-טראומה

מטרת הטיפול בפוסט טראומה הנה בראש ובראשונה, להביא להקלה משמעותית מבחינת הסימפטומים, להוריד את רמת החרדה ולייצר יכולת טובה יותר להתמודדות יעילה ומסתגלת לחיים שאחרי הטראומה.  

מטופלים לעיתים קרובות מביעים משאלה "למחוק" את הטראומה ממוחם ומזיכרונם, וכך כביכול להיפטר ממנה ומהמצוקה שהיא מביאה לחייהם. אולם הניסיון הקליני והמחקרי בתחום מוכיחים כי הטיפול היעיל ביותר מתמקד בעיבוד קוגניטיבי מחודש של האירוע הטראומתי (הכולל היבטים מחשבתיים והתנהגותיים, כמו גם רגשיים וגופניים). כאשר הדבר מתאפשר במסגרת טיפול פסיכולוגי מיטיב ומלא אמון, האדם יחווה הקלה משמעותית. 

לקביעת פגישת ייעוץ או להתייעץ טלפונית לגבי הצורך בטיפול ניתן לפנות אלי בטל. 0528514289.

bottom of page